Galenmyror med unikt försvarssystem

Galenmyror invaderar södra USA, och kör över de eldmyror som tidigare dominerat området. De flesta andra myrsorter är rädda för eldmyrorna, som har ett gift som är dödligt för myror, men galenmyrorna kan storma rätt in en flock med eldmyror och ta deras mat.

Det eftersom galenmyrorna har kommit på ett klurigt sätt att försvara sig. När eldmyrorna har droppat sitt dödliga gift på dem, smörjer galenmyrorna in sig med sin egen myrsyra. Det ger dem en 98 procentig chans att klara sig, jämfört med bara 48 procent om de inte smörjer in sig. Forskare är inte säkra på vad i myrsyran som ger skydd mot giftet, men säger att det är så effektivt att om båda myrsorterna tävlar om samma mat, så får galenmyrorna 93 procent av maten.

Referens: Edward G. LeBrun et al. "Chemical Warfare Among Invaders: A Detoxification Interaction Facilitates an Ant Invasion". DOI: 10.1126/science.1245833

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista