Film från Science/AAAS

Autonoma robotar som kan jobba i extrema miljöer

1:28 min

Forskare har uppfunnit små robotar som liknar termiter. Robotarna är enkla, men klarar precis som termiter att tillsammans bygga en avancerad konstruktion.

Robotarna är inspirerade av termiter säger Kirstin Petersen som är doktorand vid Harvarduniversitet och medförfattare till artikeln om termitrobotarna. Den presenterades på den pågående vetenskapskonferensen AAAS i Chicago, och publiceras i tidskriften Science. 

Robotarna kan jobba i grupp men är oberoende av varandra - var och en strävar på sitt håll - precis som termiter. Men tillsammans kan de små robotarna bygga avancerade konstruktioner, långt större än de själva. 

Visionen för framtiden är att kunna använda robotarna till byggen där det är farligt för människor, som i extremt varma eller kalla miljöer, eller ute i rymden, säger Kirstin Petersen. 

– De arbetar långsamt så det är knappast något som kommer ersätta byggnadsarbetare i normala fall, men där det är svårt för människor att arbeta, i katastrofområden, där det är väldigt kallt eller i rymden skulle de kunna användas.  Man sänder ut ett gäng robotar och låter dem jobba och bryr sig inte så mycket om ifall det tar långt tid för dem att bli klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista