Andrea Miller, doktorand på SLU, har samlat in närmare 450 sorkar för att undersöka om de är infekterade med rävens dvärgbandmask. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Dvärgbandmasken verkar ha etablerat sig

1:40 min

Dvärgbandmask hos räv upptäcktes i Sverige för 3 år sen och nu verkar den farliga kanske hålla på att få fäste i Sverige. Även nu i år har den hittats i rävspillning.

Dvärgbandmasken kan drabba människor, men använder normalt både smågnagare och rävar som värddjur. Just nu undersöks ett stort antal sorkar på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Uppsala. Om sorkarna är infekterade ses det som ett tecken på att rävens dvärgbandmask verkligen har etablerat sig i Sverige.

Forskaren Andrea Miller visar vår reporter fyra stora cystor på en lever från en vattensork.

– Man kan faktiskt se masken inuti cystan här. Jag ska ta prover på alla de här så jag är säker på att det är den parasit jag tror det är, berättar Andrea Miller där hon står i laboratoriet.

Andrea Miller berättar att de under förra våren och i höstas samlade in totalt nästan 450 sorkar som nu ska undersökas. Ungefär hälften av dem är dissekerade och hon har hittat mängder av parasiter. Men eftersom det inte går att säkert avgöra med blotta ögat om det är rävens dvärgbandmask eller någon annan parasit så har prover på djurens levrar skickats vidare för DNA-analys.

Cystorna på vattensorklevern är centimeterstora och innehåller var sin mask, tre till fyra centimeter långa. Andrea Miller är i stort sett helt säker på att det här är en annan parasit, rävens dvärgbandmask är betydligt mindre. Men för säkerhets skull skickas prover ändå på dna-analys för artbestämning.

Forskarna är idag inte säkra på om rävens dvärgbandmask etablerades i Sverige i samband med upptäckten av några infekterade rävar för nu tre år sen, eller om den funnits här längre, i det fördolda.

Av de 127 rävspillningsprover som Andrea Miller samlade in i samma områden som hon hämtar sina sorkar, har fem visat sig infekterade, två i Uddevalla och tre i Katrineholm. 

Frågan hon nu vill ha svar på är om sorkarna är infekterade, vilket i så fall bevisar att  masken har en fullbordad livscykel och är etablerad här, något som rävspillningsproverna indikerar.

– Jag tror det. Det verkar osannolikt att vi skulle ha hittat hittat den enda infekterade räven, säger Andrea Miller, doktorand och forskare på SLU i Ultuna utanför Uppsala.

Reporter: Per Thyrén

Mer om rävens dvärgbandmask hör vi i Vetandets Värld i dag, klockan 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista