Smarta tyger mäter EKG på hästar

1:27 min

Att mäta hjärtaktivitet på hästar, är viktigt inom hästsport och veterinärmedicin. Nu har ett forskarteam från Chalmers tekniska högskola och textilhögskolan i Borås tagit fram en enklare metod att göra det här, det med hjälp av smart textil.

– Till exempel i ett veterinärstall så vill vi veta att hästen mår bra, vi vill övervaka den. Och även mäta puls i träningssammanhang, säger Johanna Ternström som studerar teknisk fysik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och är en av dem som jobbat med projektet.

Idag används klämmor för att fästa elektroderna som mäter hjärtaktiviteten på hästen eller så rakar man av päls för att kunna fästa dem. Det går i dag att mäta hjärtaktivitet på människor med textila elektroder som kan sys in i tygprodukter av olika slag. Det här sättet skulle vara bra att kunna använda på hästar också tänkte forskarteamet från Göteborg och Borås. Men det fanns ett problem.

– På människor är det ganska lätt att mäta EKG för då kan man ha en direkt kontakt med huden, men för hästar blir det ett problem eftersom de är lite lurvigare än vad vi är, säger Johanna Ternström.

Forskargruppen hittade ett sätt att mäta svagare signaler än man tidigare kunnat. Och det med hjälp av elektroder av textil. Så tanken är att man skall kunna lägga ett täcke på hästen när man vill mäta EKG i stallet. Och skall man mäta när hästen rör på sig och tränar så kan man sätta på ett pulsband av tyg. Puls och EKG-mätning är en viktig del när hästar tränar och den nya upptäckten kan vara till stor nytta inom hästsporten men Johanna Ternström menar att det inte är det viktigaste med upptäckten.

– Mitt personliga syfte är att djur och människor skall må så bra som möjligt och inte prestera så bra som möjligt utan just må bra, men i förlängningen kommer det också att innebära att man presterar bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista