Foto: PrB

Jakt på sköldpaddor kartlagd

En ny studie har kartlagt den legala havssköldpaddsjakten i världen, där traditionell jakt på öar runt om i Stilla havet utgjorde den största delen.

42 000 havssköldpaddor fiskades upp lagligt förra året, men mer än dubbelt så många fiskas upp illegalt eller som bifångst, enligt studien som publiceras i Diversity and Distribution.

En av studiens författare, Frances Humber, menar att traditionell jakt tar hänsyn till artens överlevnad, och utgör inte ett absolut hinder för sköldpaddornas överlevnad som art. Och hon säger att det finns dom som vill att havssköldpaddornas utrotningsstatus ska nedgraderas.

Men Claes Andrén, vetenskaplig ledare på stiftelsen Nordens ark som bland annat arbetar med utrotningshotade arter, håller inte med. Han menar att fiskas upp för många sköldpaddor, och att även om inte det legala fisket är det största problemet så bidrar det till att sköldpaddorna blir färre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista