Nu undrar om kärnkraftsolyckan i Fukushima har lett till ett ökat antal fall sköldkörtelcancer. Foto: Tomohiro Ohsumi / TT

Oklarheter kring ökning av sköldkörtelcancer runt Fukushima

Snart tre år efter kärnkraftsolyckan i Fukushima ordnades i helgen en stor internationell workshop i Japan, för att diskutera om strålningen kan ha lett till en ökning i antalet fall av sköldkörtelcancer i området.

En deltagare var Anders Wikander från Strålsäkerhetsmyndigheten. Han säger att egentligen är det för tidigt för att ge några svar, eftersom tidigare erfarenhet från till exempel Tjernobyl visar att det tar fem - sex år innan sköldkörtelcancer utvecklas av strålning. Men man har ändå hittat ett förvånande högt antal fall - något som enligt Anders Wikander snarare beror på genetiska faktorer eller kost, än på strålningen.

– Det man gör nu när man screenar är att man tittar väldigt noga på ett område som man inte har tittat så noga på tidigare och då kommer man att hitta saker som har funnits där, oavsett strålning eller inte. Det kallas för en screeningeffekt.

Undersökningarna som man gör idag har som största syfte att skapa en så kallad baslinje, så att man har en siffra att utgå från när man undersöker området igen om några år.

Sköldkörtelcancer kan uppkomma efter kärnkraftsolyckor, då människor får i sig radioaktivt jod via luften eller via till exempel mjölk. Den ansamlas i sköldkörteln och kan ge cancer, framför allt hos ungdomar och kvinnor. Om man äter jodtabletter mättas sköldkörteln så att den inte tar upp radioaktiv jod.

Anders Wikander berättar att japaner redan har mycket jod i kroppen, eftersom de äter till exempel sjögräs. Det ger dem bättre förutsättningar att klara av en kärnkraftsolycka än man hade vid till exempel Tjernobyl.

Från den första april kommer Japan kommer att släppa restriktionerna för en del av området runt Fukushima, och människor kan börja flytta tillbaka till sina hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista