Mångfald i haven bevarades trots massutdöende

För 250 miljoner år sedan skedde ett stort massutdöende i havet, perm-trias-utdöendet, då runt 90 % av organismerna i havet dog ut.

Det finns många teorier till varför det skedde. Det kan ha varit klimatförändringar i samband med att superkontinenten pangea bildades, eller kanske stora vulkanfält i Sibirien som startade en kraftig växthuseffekt.

Oavsett vilket så försvann förvånandsvärt lite av mångfalden i haven, trots att så många av organismerna dog ut. Om man delar in havets organismer i grupper utifrån hur de bor, vad de äter och hur rörliga de är, fanns nästan alla typer av levnadssätt kvar efter massutdöendet. Att de fanns kvar kan också förklara varför så få nya levnadssätt uppstod efteråt. Det säger författarna bakom en studie som nyligen publicerades i tidningen Nature Geoscience.

Det var faktiskt bara en livsstil som försvann under massutdöendet: delvis begravda, stationära men inte fastsittande sedimentätare. Och den enda som uppstod efteråt, det var rörliga sjöliljor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista