1 av 2
Igenväxt vik i Vänern, norra Brommö 2012. Foto Camilla Finsberg/Pro Natura
2 av 2
Samma strand år 2000. Foto Joakim Lannek

Vänerns ekologiska status sjunker

1:31 min

EUs största sjö kommer att få sänkt ekologisk status på grund av att stränderna växer igen, uppger länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland.

Den ekologiska statusen sänks från god till måttlig och det beror på att Vänerns stränder håller på att växa igen, skog breder ut sig på det som tidigare var sandstränder och kala skär.

Länsstyrelserna har gjort sin nya bedömning i enlighet med Eus vattendirektiv, men problemet med att Vänerns stränder håller på att förbuskas är väl känt sedan tidigare.

Det var främst ornitologer som slog larm runt år 2000 när de märkte att häckande sjöfåglar flyttade från innerskärgårdarna när deras häckningsplatser växte igen och de flyttade ut till ytterskärgårdarna där skären fortfarande var öppna.

Den främsta orsaken till att Vänerns stränder växer igen är enligt länsstyrelserna att sjöns vattennivå är relativt konstant under året, den varierar bara några få decimeter. Det får till följd att vågor och is inte skrapar stränderna rena från buskar och sly.

-Nu krävs enligt vattendirektivet att det vidtas åtgärder, och det ska utredas om man kan variera vattennivån mer, säger biologen Agneta Christensen på länsstyrelsen i Västra Götaland.

-Vi skulle behöva högre vattenstånd på vintern, så att isen kan städa stränderna.

-Vad skulle hända om man inte genomför detta?

-Vi knappt några stränder kvar om fem år. Förbuskningen bara accelererar.

Vattenståndet i Vänern regleras genom avtappningen i Göta älv, annars skulle det naturliga vattenståndet i Vänern variera uppåt två meter, enligt Agneta Christensen.

Vid sidan av de ekologiska intressena finns det dock andra samhällsintressen som inte vill att vattennivåerna varierar alltför mycket, det handlar bland annat om sjöfarten och om kommuner med strandnära bebyggelse.

http://projektwebbar.lansstyrelsen.se/vanern/SiteCollectionDocuments/sv/Rapporter-publikationer/nyhetsbrev/Vanertelegram%20nr%201_2014.pdf

Reporter Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista