Plastskräp skapar ny livsmiljöer. Foto: Henrik Montgomery /TT

Flytande plastbitar bildar nytt ekosystem

Mikroorganismer drar nytta av plasten
1:46 min

Stora mängder plastskräp som flyter omkring i världshaven framstår idag som en ny naturtyp. Det flytande plastskräpet har bildat ett helt nytt ekosystem, plastisfären.

Forskare har hittat tusentals mikrorganismer som drar nytta av flytande plast långt ute i havet. Det handlar om mycket små plastbitar som forskarna har håvat upp långt ute i Atlanten.

– Plastbitarna såg rena ut för blotta ögat, men i mikroskopet upptäckte vi en hel djungel av mikroorganismer, säger Tracy Mincer, forskare i marin kemi vid Woods Holes oceanografiska institution i USA.

Forskarna fann organismer som lever av solljus och kanske också sådana som lever av själva plasten. Andra organismer fungerade mer som rovdjur.

De öppna oceanerna kallas för havens öknar eftersom de är mycket ogästvänliga och näringfattiga. Det som som gör plasten så attraktiv för mikroorganismerna är att det bildas en liten förhöjd koncentration av näringsämnen just på plastens yta.

Plasten ger både näring och bildar ett konkret underlag att växa på för mikroorganismerna som annars passivt flyter omkring i det näringsfattiga havsvattnet. Det är ännu oklart hur de här nya ekosystemen kan tänkas påverka övrigt liv i havet.

– Vi är bara början av att förstå de här livsmiljöerna som människan skapat i havet, säger Tracy Mincer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".