Förebyggande åtgärder som vaccinering kan bli effektivare om influensan kan förutsägas. Foto: Tobias Röstlund/TT

Ny modell kan förutsäga influensa

1:43 min

Matematiska beräkningar visar hur hårt kommande influensavirus kan drabba befolkningen. Därmed kan arbetet med vacciner och beredskap för utsatta grupper underlättas.

Den influensaepidemi som pågår i Sverige har redan nu nått sin topp, och är lindrigare än den varit på flera år. Den bedömningen gör Folkhälsomyndigheten.

Och tidskriften Nature publicerar nu en studie om hur man med en ny matematisk modell skulle kunna förutsäga kommande års säsongsinfluensor – och hur allvarligt de kommer att slå mot befolkningen.

Modellen som forskare i USA och Tyskland tagit fram kan förhoppningsvis leda till bättre vacciner i framtiden, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

 – De har byggt upp en modell som potentiellt skulle kunna ge oss bättre förutsägelser för vad vi kommer att få för influensavirus som cirkulerar och drabbar oss nästa säsong. Vi skulle kunna bygga ännu bättre vaccin än de vi har idag, framför allt för att skydda de äldre och andra som kan bli väldigt sjuka i influensa.

Forskarna bakom den nya studien tog DNA från säsongsinfluensavirus som har härjat mellan 1968 och 2012. Virusets DNA förändras hela tiden. Efter att ha studerat och bearbetat förändringarna hos virusen under perioden har forskarna utvecklat en modell som ganska säkert kan förutsäga hur influensan kommer att bete sig under kommande säsonger. Träffsäkerheten uppges vara 60-70 procent.

Idag görs förutsägelser nästan enbart utifrån vad som händer på södra halvklotet när influensan drar igång där, innan den nått oss här i norr. Med modeller som den som nu presenteras kan samhället i bästa fall få mycket längre tid på sig för exempelvis vaccintillverkning och förberedelser i sjukvården.

Beräkningsmodellen kan däremot inte förutsäga stora influensahändelser, som när svininfluensan plötsligt dök upp.

– Den här modellen har ju förmodligen ingen potential, och ingenting som man heller hävdar, att förutsäga när de här stora hoppen sker, så att vi kan få pandemier. För då är det stora förändringar av arvsmassan som vi ser. Och dem har vi idag ingen modell att förutse när de dyker upp, säger Anders Tegnell.

Referens: Luksza, M & Lässig, M. "A predictive model for influenza". DOI: 10.1038/nature13087 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista