Extremvärmen till land ökar i många länder. Foto: Mel Evans /AP

Allt fler dagar med extremvärme

1:41 min

Trots att den globala uppvärmningen har gått lite långsammare under de senaste femton åren, har forskarna sett att allt större landområden har dagar med extremvärme.

Extremvärmen över land runtom i världen fortsätter att öka, trots att den globala uppvärmningen i övrigt har saktat in under de senaste femton åren. Det enligt forskarna bakom en ny studie som publiceras i tidsskriften Nature Climate Change.

Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI tycker att det här är ett viktigt område att titta på.

- Varma sommarextremer som man pratar om här får stora konsekvenser. Det är hälsoeffekter i samband med värmeböljor och det kan ha inverkan på skördar och jordbruk, säger han.

Trots att den globala uppvärmningen har gått lite långsammare under de senaste femton åren, har forskarna sett att allt större landområden har dagar med extremvärme, det vill säga dagar då det är så varmt som det normalt sett bara är tio procent av dagarna på ett år.

Speciellt tydlig är effekten om man tittar på områden som har fått mer än femtio extremvärmedagar per år - de områdena har flerdubblats de senaste åren.

Det kan verka motsägelsefullt att extremvärmen fortsätter öka trots att den globala uppvärmningen har saktat ner. Forskarna bakom den här studien säger att utplaningen av ökningen i den globala medeltemperaturen kan ha att göra med att havets yttemperaturer och vintrarna på norra halvklotets kontinenter blivit kallare. Samtidigt förändras fortfarande andra aspekter av klimatet, som ökningen av extremtemperaturerna över land - något som dessutom kan förstärkas i olika snöbollseffekter.

Erik Kjellström ser ett problem i att studien bara tittar på en i sammanhanget ganska kort tidsperiod, men säger att det finns tydliga anledningar till att de valt just den perioden.

- Det de har gjort här är att de har valt att titta just på den här tidsperioden när den globala medeltemperaturen inte har ökat lika kraftigt som den gjorde tidigare och ibland får man ju höra att det här är ett tecken på att den globala uppvärmningen skulle ha stannat. Men det de visar är ju att den globala medeltemperaturen är ju bara ett mått man har på hur klimatsystemet förändras. Det finns ju andra faktorer också.

Referens: Sonia I. Seneviratne, et al. "No pause in the increase of hot temperature extremes". DOI: 10.1038/nclimate2145

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista