Svenska kycklingar har det rent och fräscht. Foto: Lars Pehrson / TT

Allt mindre antibiotika förskrivs till djur i Europa

Djurhållningen har blivit bättre
2:04 min

I många länder är antibiotikaförskrivningen till djur oroväckande eftersom användningen kan skapa resistenta bakterier som kan påverka människor. Men nu visar färska siffror att förskrivningen har gått ner.  

Användning av antiobiotika kan vara ett enkelt och billigt sätt att hålla djur friska, jämfört med att till exempel ställa om djurhållningen för att förebygga sjukdomar. Och användningen varierar stort i Europa. Enligt EU-siffror använder Cypern över fyrtio gånger mer antibiotika än Sverige per kilo matproducerande djur.

Men det blir bättre. Den senast publicerade statistiken är från 2011 och visar att alla europeiska länder - med undantag av Spanien - minskade sin förbrukning jämfört med 2010. I Sverige minskade användningen med elva procent.

Christina Greko är veterinär med antiobiotikaansvar på Statens veterinärmedicinska anstalt. Hon tycker att det är för tidigt att tala om en trend, eftersom EU nyligen började sammanställa siffror över antibiotikaanvändningen. Men hon har sett förbättringar på många håll, bland annat i Sverige. Det kan bero på att vi idag är väldigt duktiga med djurhållningen vid exempelvis kycklinguppfödning som produceras flockvis.

– Förra året behandlades endast en av 2853 flockar som producerades det året. Det är rekordlågt och väldigt unikt, säger Christina Greko.

Martin Wierup har bland annat arbetat på den europeiska livsmedelsmyndighetens vetenskapliga panel för djurhälsa och djurskydd. Han håller med om att djurhållare i Sverige är väldigt duktiga.

– När man har slaktat ut kycklingarna är stallet tomt i upp till en vecka. Då rengörs allt och man skulle kunna äta från golvet, säger han.

Trots de stora skillnaderna är djurhållningen i Europa på många sätt ändå bättre än till exempel i USA.

– I stora av uppfödningen, där när man har slaktat ut slaktkycklingarna, går de kvar på samma ströbädd i upp till tre år. Och ströbädden kan dessutom återanvändas efter det. Och det förstår ju alla vilket smittrisk det är. Dessutom finns råttor och möss som lever i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".