Dr Hwang Woo Suk, tidigare skandalomsusad för forskningsfusk, med två av sina klonade malteservalpar. Runt 50 hundar har klonats i hans laboratorium i Seoul, det enda i sitt slag i världen. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Forskningsfuskare på väg tillbaka

1:47 min

Stamcellspionjären Hwang Woo-suk hyllades en gång som nationens hjälte men befanns sedan skyldig till forskningsfusk i ett av tidernas mest uppmärksammade fall. Men nu, åtta år senare, verkar han vara på god väg tillbaka.

Han var först i världen med att klona en hund, men han hävdade också att han lyckats klona mänskliga embryon och odlat stamceller från dem, med potentialen att bota en rad sjukdomar. Men i det fallet befanns han skyldig till fusk och etiska brott. Sedan åtta år har han varit avstängd från forskningen men nu verkar han alltså vara på väg tillbaka. 

Det skälls mycket i Hwang Woo-suks laboratorium i Seoul. Hundarna här är klonade, från döda eller döende favorithusdjur. En klonad yorkshire-terrier som kostar beställaren runt 650 000 kronor slickar mig på handen genom sin bur. Att klona hundar, mest åt rika amerikaner, men också en indier fick sin favoritpudel klonad, är en viktig inkomstkälla för dr Hwang.

Ett 50-tal hundar har klonats i det här labbet, det enda i sitt slag i världen.  Skandalen kring dr Hwang för åtta år sedan har beskrivits som en av de största i vetenskapens historia. Från att ha varit en nationens hjälte, förärad ett eget frimärke, fördömdes Hwang som en fuskare och bedragare som svärtat Sydkoreas prestige, hans karriär låg i spillror och han åtalades.  

Dr Hwang säger till Sveriges Radio i en intervju att han ägnat de senaste åtta åren åt att försöka sona sina synder och be om förlåtelse. Han vill försöka besegra obotliga sjukdomar och hoppas att han en dag ska få forska kring mänskliga stamceller, något han i dag är förbjuden att göra.  Trots sitt förflutna har han lyckats bygga upp ett eget laboratorium med 40 forskare, en del av dem följde med honom från hans gamla arbetsplats, Seouls främsta universitet.   

Han berättar att han nu mest forskar på grisar och hundar med målet att hitta botemedel mot sjukdomar som alzheimers och diabetes. Hwangs försvarare menar att han begick misstag men förtjänar en andra chans, medan kritiker säger att man omöjligt kan lita på honom och hans forskningsresultat igen. Men ett slags återupprättelse verkar pågå: ett 40-tal vetenskapliga artiklar från hans laboratorium har publicerats av respekterade tidskrifter och koreanska staten har börjat anlita hans tjänster igen.   När han ser tillbaka på sitt fall från att vara Nationens hjälte till att bli brännmärkt som en bedragare, om en briljant sådan, säger han att han nu ändå är tacksam för dem som hände.

– Det har gjort mig mer ödmjuk och till en bättre vetenskapsman, säger han.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista