Bidrag till forskning om hälsa kan dras in av EU. Foto: Scanpix

Schweiz går miste om forskningspengar

1:35 min

Flera av Europas toppuniversitet riskerar att hamna utanför det europeiska forskningssamarbetet, till följd av den schweiziska folkomröstningen om fri rörlighet. Tills vidare stänger EU dörren för att finansiera schweizisk forskning.

Sedan 2007 har EU bidragit med totalt 16 miljarder kronor till runt 4 000 schweiziska forskare och forskningsorganisationer. Många av projekten har koppling till hälsa och nanoteknikforskning. Men nu tar det här stopp, som en direkt följd av att schweizarna har röstat för begränsad invandring, även från EU-länder. Som svar på det har EU stoppat de långt gångna förhandlingarna om att låta Schweiz vara en del av även det nystartade sjuåriga forskningsprogrammet; Horisont 2020. 

Det här kan få konsekvenser för tillexempel det europeiska miljardprojektet om att kartlägga den mänskliga hjärnan. Forskningen samordnas från Lausanne i Schweiz. EU-källor uppger att det finns pengar fram till 2016, men sedan lär det vara slut. I Schweiz finns två av Europas fyra högst rankade universitet; EPFL och ETH. 

EU-kommissionen uppger att Schweiz hittills har varit en "extremt värdefull partner" i forskningssamarbetet, men landets forskare och institutioner kommer inte få del av EU:s forskningspengar så länge Schweiz inte lovar att fortsätta ge EU-medborgare fri rätt att arbeta och verka i det lilla alplandet.

Folkomröstningsresultatet har även fått EU att stoppa förhandlingarna om Schweiz deltagande i studentutbytesprogrammet Erasmus+.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista