grön laser
Grön laser. Foto: Gero Breloer/TT.

Laserpincett vrider på proteiner

1:21 min

Spanska och australiensiska forskare har lyckats skapa en pincett av ljus.

Artikeln är publicerad 2014.

En av alla utmaningar med att försöka förstå hur våra celler fungerar är att proteinerna som står för allt som händer i cellerna är så små att de inte går att hålla i, eller vrida och vända på något enkelt sätt.

För att försöka komma runt det har forskare nu utvecklat en metod där de kan fånga små objekt inuti en laserstråle, och med hjälp av de elektriska fälten i lasern kunnat flytta på små plastkulor. De har helt enkelt skapat en optisk - eller ljusbaserad - pincett.

Optiska pincetter har funnits sedan sjuttiotalet, problemet är att det ofta blir väldigt varmt av lasern vilket gör att proteiner blir kokta innan man hinner undersöka dem. Genombrottet i den nya studien är att forskarna har lyckats med ett nytt knep som gör att de både kan hålla ner temperaturen och flytta på mycket små saker.

Än så länge tar det forskarna flera minuter att flytta plastkulorna ett par mikrometer, och den nya tekniken är svagare än andra ljuspincetter. Heiner Linke är professor i nanoteknik vid Lunds universitet säger i en kommentar till artikeln att han ändå tror att den nya metoden har potential om den utvecklas.

Referens: Three-dimensional manipulation with scanning near-field optical nanotweezers. J. Berthelot et. al. Nature Nanotechnology.DOI: 10.1038/NNANO.2014.24

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista