Militär bevakar Ukrainas kärnkraftverk

Ukraina skyddar kärnkraftverk
1:34 min

Det finns en oro i Ukraina för att Ryssland skulle kunna ta kontroll över energiförsörjningen i landet. Särskild militär vaktar nu kärnkraftverken som står för nära hälften av elproduktionen i Ukraina.

Den ukrainska regeringen har velat ha internationell hjälp för att skydda de kärntekniska anläggningarna, men det verkar inte aktuellt i nuläget, i alla fall inte enligt det internationella atomenergiorganet IAEA där Yukiya Amano är chef.

- Det är Ukrainas eget ansvar att se till att säkerheten är god vid de kärntekniska anläggningarna, sade Yukiya Amano på en presskonferens. Vi har inte någon information om att det skulle finnas ett hot mot anläggningarna, tillade han.

Men Oleg Nasvit, kärnfysiker och rådgivare åt Ukrainas regeringen i kärnkraftsfrågor, är orolig för att Ryssland kan rikta in sig mot kärnkraftverken för att få kontroll över landet.

- Det här skulle kunna vara ett sätt att provocera oss och underminera vår energiförsörjning, menar Oleg Nasvit.

Ryssland har tidigare visat att man är beredd att ta till "energivapnet" för att sätta press på Ukraina. För några år sedan stängde de av gasleveranserna till Ukraina med motivet att de inte hade betalat i tid. Många bedömare menar att det även var ett sätt att visa sin makt och göra landet mer beroende av Ryssland.

Det största kärnkraftverket i landet, som också är Europas största, har hela sex reaktorer och en total effekt på 6000 megawatt. Det ligger bara drygt 20 mil från Krimhalvön. Situationen i Tjernobyl, där en reaktor exploderade 1986 och där man nu bygger en jättelik skyddsbyggnad över kärnkraftverket, har inte påverkats av krisen i landet.

- No problems i Tjernobyl. Personalen jobbar på som vanligt, säger Oleg Nasvit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".