Surrande stängsel skyddar grödor

Bin kan vara en bra hjälp för att skrämma bort elefanter från åkermark. Det visar amerikanska forskare som har hittat en billig metod att mota elefanter i Kenya.

Flera länder i Afrika och Asien har problem med elefanter som går in på åkermark och äter upp matgrödor. Konflikter leder ibland till att människor som försöker skrämma bort djuren blir dödade eller illa skadade.

Under flera år har därför amerikanska forskare i Kenya prövat att sätta ut bikupor som är ihopkopplade med varandra med hjälp av rep, som bildar ett slags stängsel.

När elefanterna närmar sig och rör vid stängslet störs bina som börjar surrar argt. Elefanterna lämnar då platsen eftersom de har känslig hud, och även är mycket rädda för att bli stungna i snabeln.

Metoden fungerat i 85 procent av fallen, visar studier som har genomförts på ett femtiotal platser.

Jämfört med att sätta upp elstängsel eller andra fysiska hinder är det här en billigare metod, menar forskarna. Elektriska staket är dessutom ett problem eftersom stora delar av landsbygden i Östafrika saknar elförsörjning.

Forskarna lyfter också fram att lantbrukarna skyddar sig själva och sina skördar samtidigt som de får honung och bivax. Även elefanterna kan gynnas eftersom de riskerar att bli skjutna om de blir alltför närgångna. Det är ännu inte klart om metoden kommer att användas i större skala.

Referens: Entomology Today

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista