Experter samlas för ny noggrann klimatrapport

1:45 min

I natt svensk tid inleder FN:s klimatpanel sitt möte i japanska Yokohama. Där ska experterna enas om den kommande rapporten som beskriver effekter av klimatförändringen. Och nu gäller det att den inte kommer att innehålla några pinsamma misstag - som den förra klimatrapporten gjorde.

Ett fel i FN:s klimatrapport ledde till stor uppståndelse 2010. Värst var påståendet att Himalayas glaciärer kunde vara borta 2030. Det var felaktigt och hämtat ur en tidningsartikel. Det var några få fel på tusentals sidor, men de fick stor uppmärksamhet.

Det var just i del två av FN:s klimatrapport felen fanns - den som beskrev effekter av uppvärmningen.

Samma typ av rapport kommer om en vecka. Men nu går det bättre, tror Lars Bärring, klimatforskare på SMHI.

- Man har förhoppningsvis lärt sig av misstagen, man är noggrannare. Av erfarenheten blir man vis, säger han.

Lars Bärring är en av två SMHI-experter som utgör Sveriges representation i själva klimatpanelen, som under veckan ska enas om den 20-sidiga sammanfattningen av den nya rapporten.

- Runt 500 landrepresentanter ska tillsammans med de klimatforskare som skrivit rapporten väga ord på guldvåg för att lägga fram ett begripligt, tydligt och väl underbyggt budskap till världens beslutsfattare om hur klimatförändringen kommer att påverka oss.

Efter uppståndelsen år 2010 antog IPCC en rad nya regler för att minimera risken för misstag. Man beslöt till exempel att vara noggrannare med hur de sämsta källorna används, det vill säga de som inte är expertgranskade.

Men hur vet vi nu då, att det här också görs på bästa sätt?

- Det är kollektivt ansvar, alla får göra så gott man kan. Det är författarnas ansvar, granskarnas ansvar, review-redaktörernas ansvar och så vidare. Men sedan är det naturligtvis så att man kan aldrig garantera att det inte slinker igenom något som är fel, säger Lars Berring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista