Astronomer vid Geminiobservatoriet i Chile har upptäckt dvärgplaneten som fått namnet "2012 VP113". Den ligger utanför det som brukar räknas som gränsen av vårt solsystem. Fälten i bildens mitt är solen. Bild: Scott S. Sheppard, Carnegie Institution for Science.

Himlakropp på gränsen

1:06 min

En avlägsen dvärgplanet i omloppsbana kring solen kan ändra synen på var gränsen för vårt solsystem går.

Astronomer vid Geminiobservatoriet i Chile har upptäckt planeten som fått namnet "2012 VP113". Den ligger utanför det som brukar räknas som gränsen av vårt solsystem.

Omloppsbanan går 80 gånger längre bort från solen jämfört med jordens. I samma område upptäcktes dvärgplaneten Sedna under 2003.

Men den här nya planeten är ännu längre bort från solen. Det finns flera olika teorier om hur himlakroppar kan ha uppstått eller hamnat i utkanten av solsystemet. Det kan vara så att en dvärgplanet har slungats ut från det inre planetbältet, eller fångats upp från ett annat solsystem.

Astronomerna, som rapporterar om fyndet i Nature, skriver samtidigt att de har resultat som tyder på att det kan finnas en hittills oupptäckt jätteplanet i samma ytterområde av solsystemet.

Referens: Trujillo och Sheppard. A Sedna-like body with a perihelion of 80 astronomical units. Nature, 2014; 507 (7493): 471 DOI: 10.1038/nature13156

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista