Klimatlösningar måste byggas in i urbaniseringen

2:23 min

I helgen kom FN:s klimatrapport om hur vi kan hejda klimatförändringen. En möjlighet som den nya rapporten pekar på handlar om att passa på nu när urbanisering pågår i stor skala.

– Urbanisering är en av de dominerande trenderna i världen just nu. Mer än hälften av världens befolkning bor i städer och ytterligare två - tre miljarder människor väntas göra det om 50-60 år. Det säger urbaniseringsforskaren Karen Seto, en av de rapportförfattare Camilla Widebeck har träffat på plats i Berlin.

Hur de områdena byggs spelar stor roll för klimatet. Transporterna till exempel, är en viktig pusselbit.

Den tyske transportforskaren Felix Creutzig pratar om hur en hållbar stad ska vara byggd:

– Den ska vara ganska tät, man ska kunna åka kollektivt, och cykla, inte minst elcykel, och ha höghastighetscykelbanor. Inte en stad för bilar. Så kan man globalt minska de växande städernas koldioxidutsläpp, säger Felix Creutzig.

Hur ser det då ut i verkligheten? En indisk miljöekonom på klimatmötet, Eswaran Somanathan, berättar hur urbaniseringen fungerar i Indiens växande städer.

– Oplanerat säger han, och ser dyster ut. Och resultatet blir mycket dåligt - inte minst för dem som bor där. Det byggs utan att infrastrukturen med vägar och belysning och sophämtning hinner med. Det som saknas är samhällsplanering. Det har mycket dåliga konsekvenser för klimatet, men vi har också andra starka skäl att vilja lösa det. Vi har bara inte kommit på hur vi ska ordna vårt politiska system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista