Korpar med koll på sociala koder. Foto: Jörg Massen

Korpar socialt lyhörda

1:45 min

En ny studie bekräftar bilden av att korpar hör till de allra mest avancerade djuren på området social kompetens. I ett experiment reagerade de kraftigt när roller i den sociala rangordningen byttes ut.

I ett experiment kunde två korpar visa att de kunde förstå den inbördes rangordningen hos korpar som de själva inte varit i kontakt med. Det här uppges vara första gången man ser det hos djur. I experimentet kunde korpar lyssna på läten och därmed fastslå vem som stod högst i rang – och även få det bekräftat.

Det här sättet att fastställa rangordningen sker hela tiden bland korpar och på liknande sätt bland många andra flocklevande djur också. Det är för att göra tydligt vem som ska få äta först till exempel.

Men i korpexperimentet där läten signalerade att någon i flocken bestämmer, är det något som inte stämmer i dialogen. Korpen som dominerar den andra är egentligen underordnad i flocken. Forskarna hade nämligen spelat in de här lätena hos ett stort antal unga korpar och sedan klippt ihop dem för att en lägre stående korp kunde höras hunsa en som var högre i rang.

Därefter fick andra korpar lyssna på dialogen. Då märkte forskarna att korparna reagerade extra starkt när hackordningen inte stämde med verkligheten.

Det här gällde inte bara när rangordningen vändes inom den egna flocken. De skedde även inom en annan flock, som korparna hade fått observera under lång tid men som de inte alls hade interagerat med.

Enligt forskarna visar detta att korparna har en avancerad social intelligens genom att även ha en bild av den sociala strukturen mellan andra okända korpar, och den bilden kunde störas i experimentet.

Forskarnas resultat är publicerade i Nature

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista