Cyanobakterierna simmar i små bägare i ett ljusskåp i för att producera butanol. Foto: Per Gustafsson/Sveriges Radio

Cyanobakterier kan bli framtidens bränsle

1:47 min

Det har länge talats om etanol som ett av framtidens miljövänliga bränsle för fordon. Men nu riktar forskare sitt intresse mot ett snarlikt drivmedel, butanol, som bland annat kan skapas med hjälp av bakterier.

Forskarnas jakt på ersättningar till bensin och diesel tar nya steg. Nu riktas intresset mot bakterier som finns i sjöar och hav och som med genteknikens hjälp kan skapa bränsle. Det handlar cyanobakterierna, som finns i många varianter, och som tidigare kallats blågröna alger trots att de inte alls är några alger.

De här bakterierna kan programmeras om genetiskt, så att de tillverkar en alkohol som heter butanol. Butanol ger runt 50 procent mer energi per liter än etanol, och moderna bensinmotorer kan gå på butanol.

På Kungliga tekniska högskolan simmar grönaktiga cyanobakterierna i små bägare i ett labb. Forskarnas förhoppning är ska de producera butanol.

Lyckas de är det ett steg framåt, men det kommer att ta tid.

Hur mycket butanol har ni fått fram?

–Vi har fått fram ungefär en procent av vad vill ha  säger forskningsledaren Paul Hudson på KTH.

Man vet alltså inte än vilken genförändring som ger bäst resultat, och forskare på många håll i världen tävlar om att finna den optimala lösningen. Enligt Jens Nielsen, expert på biobränslen vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, som Vetenskapsradion talat med, dröjer det minst 15-20 år innan vi kan få butanol i tanken med cyanobakteriers hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista