Ny lag försvårar forskning i Östersjön

1:08 min

Reglerna för insamlande av data från Östersjöns botten kan komma att skärpas. Det skulle försvåra för klimat- och miljöforskare, skriver tidningen Ny Teknik idag.

Försvarsdepartementet förbeder en ny lag om skydd för geografisk information. En följd av förslaget blir att forskare måste ha särskilda tillstånd för sedimentprovtagning och bottenfotografering.

Det här skulle medföra stora problem eftersom mycket av forskningen inte är detaljplanerad i förväg.

– Mycket av de allra mest spektakulära resultaten vi fått är när vi mäter på vägen mot någonting. Jag kan ta ett väldigt tydligt exempel utanför Askö där vi har upptäckt grundvattenutflöden som förmodligen sker på väldigt stor skala runtomkring i Östersjön. Det här hade vi inte förväntat oss att upptäcka och det var heller inget vi åkte ut för att undersöka, säger Martin Jakobsson, professor i marinbiologi vid Stockholms universitet till Vetenskapsradion.

Redan idag omges spridning av information om havsbottnen av stränga sekretessregler. En ny lag skulle tvinga forskarna att söka ett särskilt spridningstillstånd för att dela med sig av sina data till andra forskare. Det hämmar den vetenskapliga diskussionen.

Enligt Ny Teknik medger Försvardepartementet att både dagens regler och det nya förslaget kan upplevas som krångliga. Men kravet på tillstånd för bottenfotografering och bottenprovtagning motiveras med att informationen rör rikets säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista