Bättre könsfördelning ger säkrare resultat

2:03 min

Medicinsk forskning på försöksdjur borde i större utsträckning göras på både honor och hanar. Det skriver två chefer på den amerikanska hälsomyndigheten, NIH, i veckans nummer av Nature.

Traditionellt används mest hanar i djurförsök, eftersom man tidigare trodde att honornas hormoncykel påverkar resultaten mer än de i själva verket gör. Det här innebär att man kan missa skillnader mellan könen.

De här skillnaderna upptäcks inte förrän försöken görs på människor. I sådana försöksstudier måste båda könen vara med innan det blir färdiga läkemedel.

Ett exempel som National Institutes of Health, den amerikanska hälsomyndigheten, lyfter fram i artikeln är läkemedel mot sjukdomen MS. Där finns skillnader som skulle kunna ha upptäckts tidigare, och som man i efterhand har kunnat se på råttor.

National Institutes of Health som är världens största finansiär av medicinsk forskning, kommer nu att titta mer noggrant på hur forskare som ansöker om pengar hanterar könsfördelning i sina försök. De kommer även att ge mer pengar för att forskare ska kunna ha med både hanar och honor.

Åsa Mackenzie forskar om Parkinsons sjukdom vid Uppsala universitet. Hon håller med om att det är fördelaktigt att använda båda könen redan i studier på djur.

 – Nyttan av det är så uppenbar för man få ju ut resultat direkt för båda könen. Forskningsresultaten säger ju mycket mer, blir mer relevanta och allmängiltiga. De kan eventuellt snabbare komma till kliniska studier om man ser att båda könen inkluderats, säger Åsa Mackenzie.

Enligt Åsa Mackenzie är detta något som även svenska forskningsfinansiärer skulle kunna prioritera.

 – Vetenskapsrådet är ju det man omedelbart tänker på. Det finns även många stiftelser som går in och stödjer forskning. O,också behöver tänka om de tycker att det här är viktigt,  att man då går in och har riktlinjer och rekommendationer och se till att man stödjer sådan forskning som prioriterar att man  tittar på båda könen i studierna, fortsätter hon.

Mats Ulfendahl som är huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet, som fördelar mycket av Sveriges forskningsanslag, tror inte att de särskilt kommer att stödja forskning på försöksdjur med både honor och hanar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista