Mobilt geotermiskt kraftverk i Kenya, ett exempel på ny miljöteknik. Foto:Pelle Zettersten/SR

Minskad satsning på miljöteknik

1:27 min

Investeringar i miljöteknik minskar globalt och Europa halkar efter rejält. Sedan 2012 har satsningarna på miljöteknik i Europa minskat med 44 procent, visar statistik från FN:s miljöråd UNEP.

Tidigare låg Europa i topp när det gällde satsningarna på miljöteknik, men sedan 2013  är Kina den nation som satsar mest i världen på grön-teknik, så kallad greentech. Det kan handla om reningsutrustning för vatten och luft, men även teknik för avfallshantering och energieffektivisering.

I övriga världen har framför allt privata finansiärer dragit sig ur, något som är tydligt även i Sverige. Några länder har ökat investeringarna, bland annat Kanada och flera sydamerikanska länder, med undantag för Brasilien.

Nedgången kan delvis förklaras med den allmänna ekonomiska kris som många länder går igenom, men också att det finns stora risker med att investera i ny miljöteknik. Risker kan vara att politiska spelreglerna inte är långsiktiga, varken nationellt eller på högre nivå som inom EU. Det menar Ulrika Stavlöt på tankesmedjan Fores som är en av författarna till en ny rapport om miljöteknikinvesteringar. 

– Det uppfattar investerarna som riskfyllt, att de inte vet vilka investeringar som gäller på lång sikt. 

Anders Pehrsson, professor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet, tror att den hausse av miljöteknik som vi kunde se för några år nu är på normala nivåer.

– De finansiärer som tidigare drog sig till branschen kanske inte har haft den uthållighet som krävs i en ny bransch som miljöteknik. Det här mönstret ser vi i många branscher som växer fram så det är egentligen inte konstigt, säger Ander Pehrsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista