Andrea Rossis energiuppfinningar
Andrea Rossis energiuppfinningar: miljökatastrof i Italien och lyxlägenheter i USA. Foto: Sveriges Radio, Google streetview, New Energy Times.
VETENSKAPSRADION GRANSKAR

Forskare hjälpte misstänkt bedragare sälja mirakelmaskin

"Jag inser att han utnyttjar oss"
2:21 min

Forskare från ledande svenska universitet kan ha hjälpt en fängelsedömd uppfinnare att sälja en maskin som en majoritet av forskarvärlden avfärdar som bluff. Det handlar om så kallad kall fusion och italienaren Andrea Rossi, som påstår sig ha byggt en maskin som producerar stora mängder ren och billig energi.

Flera svenska forskare från KTH och Uppsala universitet har skrivit positiva rapporter om Andrea Rossis påstådda uppfinning, den så kallade e-katalysatorn.

Det svenska stödet har varit en avgörande dörröppnare för Rossi, enligt Sylvie Coyaud. Hon är vetenskapsjournalist bosatt i Milano och har skrivit om misstänkta kall fusion-bedrägerier sedan 1989.

Hon säger att utan de svenska forskarnas positiva rapporter hade Andrea Rossi inte kunnat sälja sin påstådda teknik till ett amerikanskt investmentbolag.

– De svenska forskarna blev en garantistämpel för e-katalysatorn, säger Sylvi Coyaud.

I ett pressmedelande från investmentbolaget – som alltså säger sig ha köpt rättigheterna till Andrea Rossis teknik – anges de svenska forskarnas rapport som den enda vetenskapliga referensen.

– Han ljuger hela tiden men folk tror honom fortfarande, säger Sylvie Coyaud.

Hon berättar att Andrea Rossis tillvägagångssätt varit detsamma ända sedan 1980-talet. Genom att få forskare och journalister att lita på honom har han skapat trovärdighet för sina uppfinningar, som han sedan kunnat sälja till investerare.

Andrea Rossi har ända sedan 1970-talet presenterat spektakulära uppfinningar inom energiområdet. De rör sig om uppfinningar som sedan, enligt mycket väldokumenterade källor, visat sig inte fungera eller ens existera. Han har även flera gånger blivit dömd till fängelse för omfattande miljöbrottslighet kopplat till hans uppfinningar.

Vetenskapsradion har talat med en lång rad personer i Italien. De förmedlar en bild av att Rossi är en farlig bedragare som är ytterst skicklig på att manipulera både forskare och institutioner.

Genom journalisten Mats Lewan på tidningen Ny Teknik kom Andrea Rossi 2011 i kontakt med en rad högt uppsatta forskare på Kungliga tekniska högskolan, Uppsala universitet och Kungliga vetenskapsakademin.

En av forskarna som deltagit i testerna av Andrea Rossis apparat är fysikern Hanno Essén, numera pensionerad lektor vid KTH.

–  Ja, jag inser att han utnyttjar oss för att få ut sin uppfinning. Jag känner mig på det sättet utnyttjad, men inte på något ohederligt sätt. Alla vill ju få ut sina resultat, säger Hanno Essén.

Vetenskapsradion har upprepade gånger sökt Andrea Rossi för en kommentar. Han har via mejl svarat att han inte vill uttala sig.

Bakgrund: Kall fusion

Fusion är när atomkärnor slås ihop och bildar tyngre kärnor medan energi frigörs. På så sätt alstrar solen och andra stjärnor sin energi, men det sker under mycket höga temperaturer och tryck. Skulle fusion ske utan att det krävs hög temperatur är det kall fusion. Idag finns dock inga belägg för att en sådan kärnfysikalisk process kan ske.

Två amerikanska forskare påstod 1989 att de lyckats skapa kall fusion och därigenom funnit en lösning på världens energiproblem. De presenterade sina experiment på en presskonferens i stället för en vetenskaplig tidskrift, och experimenten fick därmed stor uppmärksamhet i media.

Men andra forskare kunde snart visa att de hade mätt fel. Teorierna bakom experimentet stämmer inte heller med den etablerade kärnfysikens regler. Om kall fusion fungerade som påståtts krävs att stora delar av den rådande teorin inom kärnfysiken skulle behöva skrivas om.

Trots det har enstaka personer gång på gång hävdat att de lyckats med kall fusion- utan att de  bekräftat sina resultat.

Den senaste i raden är Andrea Rossi, som alltså har byggt en maskin som han påstår kan framställa ren och billig energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".