VETENSKAPSRADION GRANSKAR

Andrea Rossi bjöd svenska forskare på resor till Italien

1:42 min

Svenska forskare från Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet har låtit sig bjudas på resor till Italien för att besöka Andrea Rossi, som påstår sig ha en apparat som kan generera energi genom kall fusion.

Rossi har upprepade gånger kommit med grundlösa påståenden om fantastiska energiuppfinningar. Trots det flög 2011 två av de svenska forskarna till Bologna på hans bekostnad - ett besök som resulterade i en mycket positiv rapport om hans påstådda teknik.

Framme i Bologna i Italien välkomnas de två fysikerna av Andrea Rossi. Han visar sin påstådda energiapparat, den så kallade e-katalysatorn, som han säger drivs av en okänd kärnteknisk process.

Det är inte helt ovanligt att forskare blir bjudna på resor i jobbsammanhang. Men i det här fallet publicerar de två fysikerna kort efter bjudresan en reserapport på tidningen Ny Tekniks hemsida, och i den får Andrea Rossis e-katalysator mycket positiva omdömen.

Reserapporten blir startskottet för den stora uppmärksamhet som Andrea Rossi nu får i Sverige. Till italiensk teve säger forskarna kort efter sitt besök att apparaten troligen drivs av en okänd kärnteknisk process och svarade jakande på frågan om det skulle kunna bli aktuellt med ett nobelpris för Rossi och hans medhjälpare.

Rossi har sedan 70-talet kommit med grundlösa påståenden om fantastiska energiuppfinningar. I Italien har han upprepade gånger dömts till fängelse för miljöbrottslighet kopplat till verksamheten. Andrea Rossi själv har avböjt att svara på Vetenskapsradions frågor.

Hanno Essén, idag pensionär, men 2011 lektor i fysik på Kungliga tekniska högskolan, är en av forskarna som åkte till Italien på Andrea Rossis bekostnad. Han har fortfarande idag ett samarbete med honom.

– Jag förnekar ingenting, han har betalat mina senaste flygbiljetter till exempel.

Bakgrund: Kall fusion

Fusion är när atomkärnor slås ihop och bildar tyngre kärnor medan energi frigörs. På så sätt alstrar solen och andra stjärnor sin energi, men det sker under mycket höga temperaturer och tryck. Skulle fusion ske utan att det krävs hög temperatur är det kall fusion. Idag finns dock inga belägg för att en sådan kärnfysikalisk process kan ske.

Två amerikanska forskare påstod 1989 att de lyckats skapa kall fusion och därigenom funnit en lösning på världens energiproblem. De presenterade sina experiment på en presskonferens i stället för en vetenskaplig tidskrift, och experimenten fick därmed stor uppmärksamhet i media.

Men andra forskare kunde snart visa att de hade mätt fel. Teorierna bakom experimentet stämmer inte heller med den etablerade kärnfysikens regler. Om kall fusion fungerade som påståtts krävs att stora delar av den rådande teorin inom kärnfysiken skulle behöva skrivas om.

Trots det har enstaka personer gång på gång hävdat att de lyckats med kall fusion- utan att de  bekräftat sina resultat.

Den senaste i raden är Andrea Rossi, som alltså har byggt en maskin som han påstår kan framställa ren och billig energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista