Hajar är bland djuren som ska skyddas i ett utvidgat havsreservat. Foto: Scanpix.

Obama vill skapa marint reservat

1:09 min

USA:s president Barack Obama presenterade igår planer på att skapa världens största marina reservat. Det handlar om ett stort område i Stilla havet.

Området mellan Samoaöarna och Hawaii, på amerikanskt vatten, är två miljoner kvadratkilometer, ungefär lika stort som fem Östersjön. Det kommer att bli fredat från fiske, energiutvinning och annan störande mänsklig aktivitet.

Om Obamas nya utvidgade havsreservat inrättas i höst som planerat blir den sammanlagda ytan av havsreservat i världen blir dubbelt så stor som idag. Några som väntas protestera mot planerna är USA:s tonfiskflotta som fiskar i området. Tonfisk är ett djursläkte som kommer att skyddas i reservatet, liksom många marina däggdjur, flera sorters havssköldpaddor och flera sorters hajar som finns i området.

President Obama vill också att federala myndigheter ska få ökade befogenheter att bekämpa tjuvfiske och andra bedrägerier inom fiskenäringen. De här planerna är en del av presidentens nya havspolitik som presenterades i samband med en internationell havskonferens anordnad av USA:s utrikesdepartement.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista