Koraller i Australien kan anpassa sig efter skiftningar i temperatur. Foto: TT

Korallrev står pall för klimatförändringar

Risk för fel budskap
1:53 min

Oro finns att Stora barriärrevet hotas av klimatförändringar. Men nu visar en ny studie att korallrevet har stått pall för stora temperaturhöjningar genom historien.

Tidigare har forskare trott att en höjning av vattnets medeltemperatur på mer än en grad sommartid kan resultera i att korallerna blir stressade, och i värsta fall dör.

Men genom att studera korallfossiler har forskarna nu upptäckt att korallrevet längs Australiens kust har lyckats anpassa sig till nya förutsättningar sedan den senaste istiden.

Helen Coxall vid Stockholms universitet forskar kring sambandet mellan olika arter i havet och klimatförändringar. Hon menar att studien på ett övertygande sätt visar hur koraller för 20 000 till 13 000 år sedan klarade av att anpassa sig till temperaturförändringar på många fler grader än vad det handlar om nu.

Samtidigt ser hon en risk att studien skickar ut budskapet att korallreven klarar sig.

– Det är mycket mer komplicerat än så, säger Helen Coxall.

Hon studerar klimatförändringar på upp till 65 miljoner år tillbaka i tiden. Historiskt sett har det inte alltid varit temperaturförändringar som orsakat artdöd. I stället har det handlat om försurning och vattenkvalitet.

– Australiensiska forskare verkar mer oroade över hur föroreningar, näringsämnen från jordbruket och utsläpp från städerna påverkar korallrevet, säger Helen Coxall.

Studien är publicerad i Nature Communications.

Källa: Felis et al, "Intensification of the meridional temperature gradient in the Great Barrier Reef following the Last Glacial Maximum", Nature Communications. DOI: 10.1038/ncomms5102

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".