1 av 2
Isbrytaren Oden och forskningsexpeditionen Swerus-C3 avseglade i helgen från Tromsö längs den ryska ishavskusten. Foto: Stella Papadopoulou
2 av 2
Örjan Gustafsson med kollegor på årets arktisexpedition Swerus-C3. Foto: Stella Papadopoulou

Expedition söker svar om läckande metangas

1:35 min

I helgen gav sig en svensk-rysk-amerikansk forskningsexpedition av till Arktis. De ska bland annat undersöka tinande metan från havsbotten som kan spä på växthuseffekten dramatiskt.

Från Tromsö i Norge stävar nu isbrytaren Oden under 100 dagar mot den ryska ishavskusten och vidare mot Alaska. Färden går sedan tillbaka över Nordpolen innan man kommer i hamn i oktober.

SWERUS-C3 heter den internationella forskningsexpeditionen med ett 80-tal forskare som ska undersöka vad som händer i havet och i luften när Arktis nu värms upp snabbt. De ska också studera om liknande klimatförändringar skett förr.

Den östsibiriska oceanen innehåller enorma mängder frusen metan som nu tinar och sipprar upp i luften. Metan är en 25 gånger starkare växthusgas än koldioxid och skulle spä på den globala uppvärmningen kraftigt.

– Om det skulle tina upp på grund av den pågående klimatuppvärmningen så kan det ha dramatisk effekt på jordens klimat, säger expeditionsledaren Örjan Gustafsson som är professor i biogeokemi vid Stockholms universitet.

Expeditionen söker nu svar på varifrån det metan i havet som läcker upp i atmosfären kommer från. Är det från ruttnande växtdelar eller är det frusen metanhydrat på havsbotten som kollapsat när vattnet blir varmare? Eller är det locket av permafrost som släppt från naturgaskällor?

– Det är jätteviktigt att förstå från vilken av de här källorna metanet som släpps ut kommer. Detta för att vi ska ha en möjlighet att kunna förutsäga hur det kommer att utveckla sig under kommande decennier och århundranden, säger Örjan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista