1 av 3
Havsvattenprover tas med hjälp av ett instrument med 24 flaskor. Foto: Jorien Vonk
2 av 3
De första sedimentproverna kommer upp från 3100 meters djup i Nansenbassängen. Foto: Örjan Gustafsson
3 av 3
Drygt 80 forskare från 14 olika nationer finns ombord Oden. Foto: Örjan Gustafsson

Expedition har nått Arktis

"Ett absolut nyckelområde för klimatet"
0:53 min

En av de stora frågorna för en internationell forskningsexpedition i Arktis är hur läckande metangas från kan komma att ändra klimatet. Natten till onsdag togs de första proverna från vattnet och havsbotten.

Isbrytaren Oden, som lämnade Tromsö för en och en halv vecka sedan, har nu lyckats ta sig fram till det arktiska havet ovanför östra Sibirien. Ombord finns en expedition med drygt 80 forskare från 14 olika nationer.

Expeditionen är ett svenskt, ryskt och amerikanskt samarbete. Under drygt tre månader ska forskarna göra mätningar och samla in prover för att ta reda på mer om klimatförändringarna.

En av de stora frågorna är hur metangas från havsbotten kan komma att ändra klimatet i framtiden. Forskarna hoppas kunna ta reda på var i havsbotten metanet kommer ifrån, och varför utsläppen sker.

Natten till onsdag togs de första proverna från vattnet och havsbotten. Professor Örjan Gustafsson från Stockholms universitet, som finns med ombord, är glad över att expeditionen är i gång.

– Vi har äntligen kommit fram till studieområdet och vi är i gång med forskningen och allt verkar fungera bra ombord nu, säger han.

Han säger också att området de är i nu är ett nyckelområde för att studera metangasutsläpp och klimatförändringar. Men det är också extremt otillgängligt.

– Det har varit väldigt få expeditioner som har kommit hit.

Fakta: Så går provtagningen till

De första sedimentproverna för SWERUS-expedition kommer upp från 3100 meters djup i Nansenbassängen i den Östsibiriska arktiska oceanen. Provtagningsutrustningen är en så kallad ”multicorer” som kan fylla åtta rör med sediment. 

Sedimentproppen innehåller ett slags historiskt arkiv, eller tidskapsel, som ska dateras och analyseras med syfte att förstå hur kol och annat organiskt material har frigjorts från land och spolats ut i havet över tusentals år. Forskarna vill även kunna se variationer över de senaste decennierna.

Expeditionen tar även havsvattenprover med hjälp av ett mätintstrumentpaket med CTD (conductivity-temperature-depth) och en rosett med 24 stycken Niskinflaskor. 

Cirka 20 kemiska parametrar mäts i vattenproverna för att studera hur kolkretsloppet, näringsämnesdynamik och halten av olika gaser som metan på platsen.

En stor del av analyserna utförs ombord.

Källa: SWERUS

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".