1 av 2
2 av 2
Forskarna ombord på Oden har lyckats dokumentera områden där växthusgasen metan frigörs från havsbotten.

Isbrytaren Oden fångar metanutsläpp

0:49 min

Forskningsexpeditionen Oden har för första gången lyckats dokumentera hur stora mängder av växthusgasen metan frigörs från tinande havsbottnar i Arktis. Upptäckten kan komma att få stor betydelse för klimatforskningen.

Den svenska isbrytaren Oden befinner sig nu vid det yttre Östsibiriska havet, norr om Nysibiriska öarna.

Under den senaste veckan har forskningsexpeditionen dokumenterat hur stora mängder av växthusgasen metan frigörs från tinande havsbottnar på två olika håll, vilket skulle kunna bidra till att förstärka växthuseffekten.

– Dels har vi varit uppe i Laptevhavet med världens största grundhav i ett område som inte tidigare har studerats och där har vi hittat hundratals nya bubbelområden där det bubblar upp. Sedan har vi också hittat förhöjda metanhalter utmed kontinentalsluttningen där det sluttar ner mot djuphavet i ett område som är mellan 200-600 meter djupt, och det är så kallade metanhydrater tror vi, fruset metan, som då verkar kollapsa och släppa loss metan, säger professor Örjan Gustafsson från Stockholms universitet som finns med ombord.

– Det är ett system som man har diskuterat som skulle kunna släppa loss metan men man har inte tidigare dokumenterat det runt Arktis. Så det var det väl det som var något av en överraskning, fortsätter han.

Tidigare forskning har pekat ut östsibiriska arktiska oceanen som ett av de områden där det finns stora mängder metan i den frusna havsbotten och som skulle kunna frigöras vid stigande vattentemperaturer. Eftersom området är svårtillgängligt så har det varit svårt att leda de här teorierna i bevis.

De fortsatta studierna ska bidra till att bättre förstå hur dessa naturliga klimatutsläpp kan bidra till att förstärka de utsläpp som orsakas av människan. Bland annat vill forskarna förstå hur stor andel av metanet som kommer från permafrosten respektive de djupare liggande naturgasområdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista