Så fick månen sin knöliga form

1:42 min

Den mer än hundra år gamla frågan om varför månen inte är helt rund kan ha fått ett svar. Den tycks i formats av jordens dragningskraft.

Månen har mängder av ojämnheter som astronomer länge har försökt förklara.

Nu har amerikanska forskare använt ett nytt sätt för att visa hur den här lite knöliga formen på månen kan ha uppstått, och hur formen kan förklaras med samma krafter som ligger bakom tidvattnet.

– Föreställ dig att du står vid stranden när tidvattnet är på väg in. Tänk dig sedan att hela havet fryser till, så att tidvattenvågen stelnar för alltid i samma läge, förklarar professor Ian Garrick-Bethell vid University of California.

Precis så gick det till när månen en gång i tiden svalnade och stelnade efter att ha blivit formad av jordens dragningskrafter, menar forskarna.

Att dragningskrafterna format månen har varit en teori i över hundra år. Och det gäller också hur de här krafterna från jorden kan ha dragit i skorpan som täckte den unga månens flytande insida, så att den blev olika tjock på olika ställen.

Det här har hittills varit svårt att bevisa. Men nu har de amerikanska forskarna lyckats göra beräkningar med måndata från verkligheten som stämmer överens med teorierna.

Det har de gjort genom att utesluta de områden av månen som täcks av de allra största kratrarna. De bildades efter att månen fick sin form och kan därför ställa till oreda i beräkningarna.

– Att förstå hur månen har formats kan även lära oss mer om andra himlakroppar i solsystemet, säger Ian Garrick Bethell som varit med och gjort studien.

Resultaten presenteras i tidskriften Nature.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista