Vetandets värld fyller 40 år

Vetenskapsradions Vetandets värld är ett av Sveriges Radios allra äldsta program. Under programmets 40 år har vetenskap fått en ständigt ökad betydelse. Utvecklingen ställer även krav på kvalificerad vetenskapsjournalistik.

Den 9 september för exakt 40 år sedan sändes det första programmet, och sedan dess har lyssnarna varje vardag före lunchekot i P1 fått möta forskare som ur alla tänkbara perspektiv försöker förstå hur vår värld fungerar.

Programmens ämnen har skildrat en mängd ämnen som upptäckten av en ny supernova, problem med antibiotikaresistenta bakterier, utforskandet av okända vrak på Östersjöns botten, ekonomivetenskapens förklaring på finanskrisen, jakten på Higgspartikeln och de senaste forskningsrönen om skolan. Programmet Vetandets värld är samtidigt en levande institution och ständigt aktuellt.

Under programmets 40 år i etern har vetenskap fått en ständigt ökad betydelse. Hela vårt samhälle vilar på vetenskaplig grund.

Behovet av kvalificerad vetenskapsjournalistik blir allt större i det vi alla gärna kallar kunskapssamhället. Vetenskapsradions ambition är att ständigt ligga i framkant  när det gäller att skildra och granska det framväxande kunskapsbygget, i allmänhetens tjänst. Därför firar vi vår jubilar med ett seminarium om vetenskapsjournalistikens betydelse och utmaningar idag.

Vi avslutar med ett direktsänt Vetandets värld med hela panelen.

Tid kl 10.30-12.30 den 9 september, Kulturhuset plan 4