Biohackerrörelsen har nått Sverige

1:12 min

Att experimentera och ha kul med genteknik har de senaste åren utvecklats till ett fritidsintresse på många håll i världen. Utövarna kallar sig för biohackers. Nu har rörelsen kommit till Sverige.

Med hjälp av vatten, salt, diskmedel och t-sprit kan man idag enkelt extrahera arvsmassan från sin egen saliv. Det visar Sina Amoor Pour som är en av grundarna till Bionyfiken, som beskrivs som Sveriges första biohackerförening.

Ett annat experiment som föreningen hoppas kunna locka nyfikna med är att ändra på DNA i bakterier och växter. Kanske en självlysande blomma kan vara en kul present till mormor i jul?, skriver de på sin hemsida.

När Bionyfiken bjöd in till sitt första öppna möte i Stockholm i helgen kom ett femtiotal personer, mest yngre män, till de svettiga lokalerna i Stockholms nordöstra hamnkvarter.

– Det är första gången jag är här. Jag är nyfiken på hela biohackerkonceptet, säger Amir Gaber.

Biohacking handlar också om folkbildning, enligt Hannes Sjöblad, som också är en av initiativtagarna till Bionyfiken.

– Vi vill att vanligt folk ska förstå och begripa den här tekniken, eftersom den är så kraftfull. Vi vill inte att bara storföretagen och stadsmakterna ska ha den här kunskapen, säger Hannes Sjöblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista