Stillasittandet på kontor kan minskas med små insatser. Det visar Kropp & Själs reportrar Stina Näslund och Martin Johnson som har varvat aktivitet och stillasittande i ett experiment.

Stillasittande bakom många välfärdssjukdomar

1:54 min

Rekommendationen att motionera 30 minuter om dagen räcker inte för att undvika livsstilssjukdomar. Allt mer forskning pekar nu i stället ut stillasittandet som det som bidrar till en rad sjukdomar, som diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.

Genom små förändringar under arbetsdagen kan man minska stillasittandet i stor grad. Det visar ett experiment som P1-programmet Kropp & Själ gjort.

Fyra redaktionsmedlemmar bar under fyra dagar en rörelsemätare, en röd liten manick som fästes på höften och som hela tiden registrerade intensiteten i rörelserna.

Under de stillasittande dagarna satt medarbetarna 80 procent av arbetstiden, men genom aktiv rörelse som att gå till skrivare och kaffeautomat ofta eller besöka en kollegas arbetsplats i stället för att mejla, sjönk stillasittandet till 65 procent av tiden. 

Flera studier har visat att längre stunder av stillasittande, oberoende av övrig fysisk aktivitet, är starkt kopplade till sjukdomar som diabetes, metabola syndromet, hjärt–kärlsjukdom, cancer och förtida död.

– Skillnad var i stora slängar 15 procent skillnad i hur lång tid, hur många minuter som man sitter stilla. Det bedömer jag som ganska stor skillnad, säger Örjan Ekblom är doktor i fysiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Vad är det i själva stillasittandet som inte är bra då?

– Om man sitter många många timmar under en dag sänder såväl muskler som fettväv ut signalämnen. De påverkar bland annat kärlens insida och musklernas förmåga att ta upp socker och så vidare på ett negativt sätt, säger Örjan Ekblom.

Mer om stillasittande i Kropp & Själ klockan 10.05 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista