Arktiska algblomningar har blivit vanligare

1:35 min

Forskare från Kanada kan ha hittat bevis för att det har börjat bli vanligare med två algblomningar även i Arktis.

Att det bara sker en större algblomning med växtplankton varje sommarsäsong har länge varit något som skiljer arktiska hav från sydligare havsområden, där det ofta finns en större blomning på våren och ytterligare en som är lite mindre på hösten. Men nu kan forskare från Kanada ha hittat tecken på att allt oftare det förekommer två algblomningar även i Arktis.

Det här har förutspåtts i vissa klimatmodeller, enligt Caroline Leck som är professor i kemisk meteorologi på Stockholms universitet. Men det här är första gången som hon hört talas om att någon skulle ha sett tecken på det i verkligheten.

– Det här skulle kunna vara en första observerad indikation på att det är en förändring på gång, säger hon.

Hon syftar på forskningsresultat i en nyss publicerad artikel i tidskriften Geophysical research letters. Här har kanadensiska forskare använt satellit-bilder för att analysera färgen på vattnet och på så vis uppskatta mängden alger.

Och då handlar det inte om den typen av giftiga algblomningar med cyanobakterier som det ofta talas om i Östersjön utan om växtplankton, och framför allt kiselalger.

Det forskarna då har kommit fram till är att under 15 års tid, fram till 2012, har det blivit vanligare med två omgångar av algblomningar norr om polcirkeln, allteftersom istäcket på sommaren har minskat.

Caroline Leck tycker inte att artikelförfattarna har kommit med någon bra förklaring till varför algblomningarna uppstår oftare. Hon skulle till exempel vilja veta hur mycket näringsämnena från den smältande isen bidrar med.

Men hon tycker att det är intressant att fundera på vad den här förändringen betyder för havet. Algforskaren Pauline Snoeijs-Leijonmalm, som också finns på Stockholms universitet, menar till exempel att det kan bli mera fisk, eftersom algerna äts upp av djurplankton, som i sin tur blir mat åt fisken.

– Rent generellt brukar man säga att när det är högre primärproduktion, alltså högre biomassa av alger, då blir det också en större tillväxt av resten av näringsväven, säger hon.

Referens: Mathieu Ardyna et al. "Recent arctic ocean sea ice loss triggers novel fall phytoplankton blooms". Geophysical Research Letters 16 september 2014. DOI: 10.1002/2014GL061047

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista