1 av 2
Åsa Romson (MP), miljöminister och vice statsminister och partikollegan Gustav Fridolin. Foto: TT
2 av 2
Chalmersforskaren Anna Maria Orru studerar naturen för att hitta hållbara lösningar. Här en trollslända. Foto: Privat

Miljöministern: Hållbara lösningar finns i naturen

1:51 min

Sveriges nya klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) vill ha mer forskning om biologiska system för att kunna möta globala utmaningar. Ett forskningsområde som kan utvecklas är biomimetik där naturen härmas för smarta lösningar.

– I det här århundradet, när vi har gjort så mycket i mänskligheten och uppfunnit hur man tar sig ut i yttre rymden, borde vi också ha förstått hur vi ska kunna hantera jorden för att vi ska kunna föda en allt större befolkning till exempel. Men det har vi ju inte, säger Åsa Romson(MP).

Ska regeringen till och med styra över pengar åt det är hållet?

– Ja, nu föregår du beslut som kommer i den kommande budgeten.

Först i regeringens budget som läggs till riksdagen nästa torsdag avslöjas om den här typen av forskning om biologiska system får öronmärkta pengar. Men Åsa Romson är tydlig med att hon tycker att det behövs mer grundläggande förståelse för biologiska system, liknande den forskning som partikelfysikerna gjort om materiens minsta byggstenar.

Hon nämner till exempel området biomimikry, eller biomimetik som det oftast kallas på svenska, där man härmar naturens smarta lösningar i nya innovationer. Det kan exempelvis handla om nya starka material inspirerade av spindelväv eller ålslem, eller om robotar som imiterar skallerormarnas sätt att slingra sig sidledes uppför branta sanddyner, som vi berättade om här i Vetenskapsradion förra veckan.

– Jag tror att det finns mycket mer att hämta där och därför tror jag att biologin borde få en upprättelse i det vetenskapliga fältet, säger Åsa Romson.

Biomimetik är ett relativt nytt forskningsområde där det hittills gjorts väldigt lite i Sverige. Anna Maria Orru vid Chalmers tekniska högskola är en av få som forskar och undervisar om biomimetik i Sverige. Hon välkomnar ministerns besked.

– Jag tycker det är fantastiskt att Sverige nu börjar få upp ögonen för hur vi kan härma naturen för hållbara lösningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista