Trä ersätter olja i kolfiber

2:05 min

Kolfiber används idag som ersättning för stål i bilar, flyg och vindkraftverk. Men materialet är dyrt och tillverkas av olja. Svenska forskare har därför tagit fram en metod att göra kolfiber från trä.

Hårstråtunna svarta kolfiber spinns ut ur en maskin som står på industriforskningsinstitutet Innventia intill KTH i Stockholm. Men i stället för att ha gjort trådarna av oljeprodukter som orsakar klimatutsläpp, är de här kolfiberna tillverkade av lignin som är klistret i trädets ved och syns som det bruna i årsringarna när man tittar på en avsågad stock.

Ligninet är en rest från massafabrikernas svartlut där man kokat sönder trädet och plockat bort cellulosan som ska bli till papper. Det finns lignin från svensk massaindustri som räcker till dagens globala behov av kolfiber på 80 000 ton utan problem, enligt Peter Axegård som är chef för Innventias biorffinaderi.

Forskarna siktar på att komma ned till halva priset med träkolfiber jämfört med dagens oljebaserade.

– Om man ska få genomslag inom bilindustrin måste man ned till halva den nivån. Vi har gott hopp om att där kan våra kolfiber landa, säger Peter Axegård.

Det är de riktigt dyra sportbilarna och elbilar främst som bygger delar av karossen i kolfiber för att spara vikt. Kolfibern vävs till mattor som sedan läggs ihop med plast till kompositmaterial, som  flygplansdelar och vindkraftsrotorer till tennisracketar kan byggas av.

Peter Axegård tror att beslut om den nya pilotanläggningen, med stöd från industri och stat, kan tas före sommaren. Han hoppas på fullskalefabriker inom 10 år. Men ännu återstår en hel del utveckling av de svenska träkolfibrerna, exempelvis är ligninvarianten bara hälften så stark som dagens oljebaserade.

Men de kan också få helt nya användningsområden, där träkolfibrerna spinns till porösa filter som kan rena bort koldioxid eller lagra vätgas i stället.

– Väldigt porösa material som har en enorm förmåga att binda gaser som vätgas och koldioxid. Misslyckas vi med att göra väldigt starka kolfiber så är det här ett mycket gott alternativ med mycket högre värden.

Mer om nya material från svensk skogsråvara och om den förpackningsfria butiken blir det i Vetenskapsradion Klotet idag kl. 13.35