Clostridium difficile sporer
Clostridium difficile. Foto: Cjc2nd/CC BY SA 3.0

Tarmbakterie vapen mot svår diarré

Kan ge skydd mot Clostridium difficile
1:53 min

Clostridium difficile heter en bakterie som lite i skymundan orsakar tusentals fall av plågsamma diarréer i Sverige varje år, i värsta fall med dödlig utgång. Nu har forskare hittat en tarmbakterie som kan bli ett viktigt vapen i kampen mot den här diarrésjukdomen.

Nästan 8 000 fall av diarré och magkramper orsakade av bakterien rapporterades till de svenska myndigheterna i fjol och den ses som ett allvarligt problem eftersom infektionen kan bidra som dödsorsak för den som redan är sjuk och försvagad. Bakterien Clostridium difficile slår speciellt till mot människor som vårdas på sjukhus och får antibiotika som slår ut goda bakterier i mage och tarm.

De flesta drabbade är äldre som redan har flera andra sjukdomar, men diarrésjukdomen kan även drabba yngre.

Nu har forskare i USA hittat en tarmbakterie som specifikt verkar ge skydd mot den fruktade Clostridium difficile. Om man tillför den skyddande bakterien lindras symptomen och risken minskar för att överhuvudtaget utveckla diarrésjukdomen, visar försök på möss.

Intressant och lovande, tycker Olov Aspevall, överläkare på Folkhälsomyndigheten. Att spruta in de här skyddande bakterierna i tarmen på den som är sjuk skulle i framtiden kunna bli en framgångsrik behandling, säger han.

Redan nu behandlas vissa svårt drabbade diarrépatienter på så sätt att de in i ändtarmen får små mängder avföring från friska släktingar. Exakt vilka mikroorganismer från de friska släktingarnas tarmar som hjälper i de här fallen är oklart, men behandlingen är i regel framgångsrik. Men det vore ännu enklare, menar Olov Aspevall på Folkhälsomyndigheten, om vården slapp hantera donerad avföring utan istället bara behandlade de sjuka med små mängder av de mest effektiva bakterierna i kampen mot sjukdomen.

Referens: Buffie, C., et al. Precision microbiome reconstitution restores bile acid mediated resistance to Clostridium difficile. Nature 23 oktober 2014. Doi:10.1038/nature13828)

Läs mer om forskningen här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".