De ätliga skalbaggarna är torkade och ligger i en säck. En hand rör runt bland skalbaggarna.
1 av 2
Torkade skinnbaggar är en av många matinsekter. Foto: Cathy Dzeferos/CC 3.0 Wikimedia Commons
Segenet ler mot kameran iklädd en röd kavaj.
2 av 2
Segenet Kelemu är chef för ICIPE, African Insect Science for Food and Health. Foto: Tobias Abrahamsson/SR

Här finns de godaste insekterna

Gräshoppor, termiter och larver äts mest.
1:25 min

Forskare kartlägger nu vilka insektsarter som används som mat i Afrika. Målet är att hitta de som är goda, nyttiga och går att föda upp i stor skala.

Det är forskningsorganisationen Icipe, International Centre of Insect Physiology and Ecology, som undersöker vilka insekter som äts på olika ställen i Afrika. Undersökningen har hittills funnit över 500 olika insektsarter som används som mat på kontinenten. Det är många fler än vad forskare tidigare känt till.

– Det har varit väldigt intressant för oss att få in data om vilka insekter som är populära att äta. Nu vet vi vilka vi borde studera närmare. Dessutom har vi fått upp ögonen för många insekter vi inte kände till sedan tidigare att de var ätliga, säger Segenet Kelemu som är föreståndare för Icipe.

Gräshoppor, termiter och larver är vanliga insekter att äta. Nästa steg för organisationen är att undersöka hur smakliga insekter kan födas upp istället för att behöva fångas i det vilda med fällor.

I den första studien som Icipe har gjort på en av insekterna, skinnbaggen Encosternum delegorguiei, visar preliminära resultat att den innehåller antioxidanter och dessutom omega-3-fettsyror som finns i fet fisk. Den är också fylld med protein.

– Nästa steg blir att undersöka matinsekterna för att se vilket näringsinnehåll de har och om de kan ha några medicinska egenskaper, säger Segenet Kelemu.

En annan fördel med att föda upp och äta insekter, jämfört med däggdjur och fåglar, kan vara att det är mindre risk att sjukdomar överförs mellan insekter och människor eftersom vi är mycket mer olika varandra. Detta är också något som studeras av Icipe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".