Fladdermössen är nu på väg mot vinterdvala. Foto: Kleine Hufeisennase CC BY-SA 3.0

Fladdermöss i Europa klarar svampsjukdom bättre

Sjukdom slår till under vinterdvalan
1:29 min

Miljontals fladdermöss i Nordamerika har dött till följd av en svampsjukdom. Den finns också i Europa men har inte drabbat populationen här lika hårt.

Fladdermössen börjar nu söka sig till sina övervintringsplatser. Inför vinterdvalan har de ätit upp sig och lagt på sig ett lager brunt fett.

Men det finns ett hot - white nose syndrome eller vitnossjuka. Det är en svampsjukdom som överförs på övervintringsplatserna i vissa områden.

Sjukdomen konstaterades först i nordöstra USA under 2006 och spred sig snabbt. Nu finns den i stora delar av nordöstra och centrala USA. Även Kanadas fladdermöss är drabbade.

Forskare bedömer att sex miljoner fladdermöss har dött i USA. Även i Europa finns infekterade djur, det första säkra fallet konstaterades 2008. I efterhand har forskare insett att svampen funnits här i decennier.

En tvärvetenskaplig forskargrupp som undersöker sjukdomen i Europa finns vid universitetet i Brno.

– Vi har sett att det är samma svamp i Europa som i USA, som orsakar samma sjukdom för fladdermössen, konstaterar Jan Zukal som är en av forskarna.

Varför sjukdomen slår olika är ännu oklart. Det kan bero på att de europeiska fladdermössen kan ha utvecklat resistens eller motståndskraft, eller så har de ett beteende vid övervintringsplatserna som gör dem mindre sårbara. Men det här skulle kunna förändras med klimatförändringar eller om svampen blir mer aggressiv.

– Vi har ännu inte upptäckt någon massdöd, men i framtiden kan det se annorlunda ut. Vi kan förlora biologisk mångfald och arter försvinna, säger Jan Zukal.

I Sverige har sjukdomen inte fått fäste. Närmast finns svampen i Danmark.

Hör mer om fladdermöss i Vetandetas värld klockan 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".