1 av 3
Civilförsvaret sätter upp spärrar och förbereder för att stänga av området. Foto: Terje Pedersen/TT
2 av 3
Berget kan rasa när som helst sedan sprickan uppges ha ökat. Foto: Terje Pedersen/TT
3 av 3
Uppemot 200 000 kubikmeter sten kan lossna. Foto: Terje Pedersen/TT

Stort fjällras väntas i Norge

Dramatik kring berget Mannen
1:56 min

Redan för tio år sedan upptäcktes stora rörelser och en spricka i berget Mannen i Rauma. När som helst kan sprickan orsaka ett ras. Myndigheterna har tagit det säkra före det osäkra och evakuerat boende i området.

Vad kan hända när enorma stenmassor rasar ner från ett berg? Det är samtalsämnet i  Norge just nu. Det är vid berget "Mannen" i Rauma där det bedöms kunna ske ett ras vilken stund som helst. Det handlar om mellan 100 000 till 200 000 kubikmeter sten.

– Det är massvis med material som kan komma ut, säger Reignald Hermanns, geolog från NGU, Norges geologiske undersogelse.

Reignald Hermanns berättar att för tio år sedan upptäckte geologer onormalt stora rörelser i det här fjället, som ligger vid Horgheim i Rauma i sydvästra Norge. Då hittade forskarna en spricka i berget. Berget har rört sig under flera tusen år, men de senaste åren har de kunnat se hur berget har rört sig med cirka fyra centimeter per år. Och i en del av området handlar det om rörelser på flera millimeter varje dag.

Reignald Hermans tycker att det är svårt att säga hur stor sannolikheten är att det blir ett stort ras snart, men han menar att risken ökar om det blir mycket nederbörd som det befarades bli under natten som gick.

De modeller som har tagits fram har visat att husen i närområdet inte riskerar att träffas, men eftersom alla modeller är osäkra så har människor som bor i området evakuerats.

Sådana här ras är inte helt ovanliga i Norge. När forskarna har tittat i gamla kyrkböcker kan de se att sedan 1400-talet har 2-4 sådana här ras inträffat på 100 år, alltså ras som har orsakat dödsfall.

– Med hjälp av kyrkböcker kan vi titta så långt tillbaka som till 1400-talet här i Norge, och de har visat att sådana här stora händelser sker mer eller mindre 2-4 gånger på hundra år. Men det handlar om händelser där flera personer har omkommit, så det är större händelser än vad det handlar om i Mannen, säger Reignald Hermanns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".