Nanopartiklar finns i många olika produkter, bland annat solskydd. Foto: Henrik Montgomery/TT

Allt mer forskning kring farorna med nanopartiklar

Nanomaterial kan försämra förmågor hos celler
1:09 min

Det läggs allt mer forskningspengar på att reda ut farligheten hos nanopartiklar, pyttesmå partiklar av olika ämnen som finns i allt fler produkter – från solkrämer till kylskåp och väggfärg.

I tisdags samlades några av landets ledande nanosäkerhetsforskare vid det nyöppnade Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper i Södertälje för att diskutera sina senaste fynd.

Enligt immuntoxikologen Karin Cederbrant vid Swetox  tyder ny forskning bland annat på att människans immunförsvar verkar kunna påverkas negativt av vissa sorters nanopartiklar, till exempel silver som används i antibakteriellt syfte. 

– De här har en storlek som gör att de kan ätas upp av till exempel en viss sorts celler som kallas monocyter eller makrofager. De här cellerna ska ju normalt försvara oss mot infektioner, till exempel. Vad vi inte riktigt vet är vad som händer med funktionen hos de här cellerna när de har ätit upp de här materialen, säger Karin Cederbrant.

Så de här partiklarna kan tränga in i vissa celler för att de har en viss storlek, till exempel?

– Ja, precis, så är det.

Vad vet ni idag, då, vad är det för skador som det kan orsaka?

– Man har sett preliminärt i vissa studier att till exempel en viss typ av cell som heter "natural killer cells", som ska skydda oss mot virusinfektioner och att man ska kunna bekämpa cancer, försämrar sin förmåga att ta ihjäl virusinfektioner och cancerceller när de utsätts för nanomaterial. Så det finns indicier på att man har ett samband mellan effekter på immunförsvaret och exponering mot nanopartiklar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".