Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC saknar saknar makt över vård och smittspridning. Foto: David Goldman/TT

Svårt samordna ebolainsatser i USA

Smittskyddsinstitutet saknar maktbefogenheter
1:52 min

Den till synes förvirrade hanteringen av personer i USA som kan ha smittats av ebola beror på att smittskyddsinstitutet saknar maktbefogenheter. Delstaterna avgör själva hur smitta ska hanteras och hur beredskapen ska prioriteras.

Jämfört med Sverige har USA ett helt annat system för regler kring smittspridning. Amerikanska smittskyddsinstitutet CDC har exempelvis ingen uttalad makt över hur delstaterna ska agera.

– De försöker skydda landet från smitta utifrån, och smittspridning mellan delstaterna. Men det som händer inom delstaterna är delstatsfrågor, och de har de inga maktbefogenheter alls, säger Merrick Tabor, lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet:

Skillnaden mellan USA och Sverige är att det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC i princip inte har någon makt över vården. Delstaterna är helt självständiga när det handlar om hur smittor och sjukdomar ska hanteras  inom delstaten. CDC kan däremot ge råd. 

Beredskapen kan också vara låg i delstaterna eftersom det kostar pengar att öva. Det är inte alla delstater som prioriterar eller har råd med beredskap, enligt statsvetaren Merrick Tabor.

Men guvernörer kan också fatta snabba beslut. Det blev tydligt i fallet kring obligatorisk karantän - en åtgärd som saknar vetenskapligt stöd. Guvernörerna i New York och New Jersey fattade först beslutet om att tvångsisolera personer som återvänder från de drabbade länderna i Västafrika, men när de hotades av stämning lättade de på reglerna.

Avsaknad av tydliga lagar och regler för hur vården ska skötas i USA ersätts i stället av kontrollfunktionen med hot om stämning, enligt Merrick Tabor.

– Den här rädslan kring att bli stämd gör att man har bra förhållanden. I stället för en massa statlig reglering så är det hot om stämning och skadestånd, som ska leda till en typ av självreglering. Man ser en lägre grad av reglering av många verksamheter, säger Merrick Tabor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".