Området kring berget Mannen är evakuerat, men ett mycket värre ras kan inträffa i Åknesfjellet. Foto: Terje Pedersen/TT

Enorm flodvåg när värre fjällras väntas

Dramatiskt ras kan ske inom vår livstid.
1:22 min

Berget Mannen i västra Norge, som man räknar med ska rasa när som helst, har inte rört sig mycket den senaste tiden. Men i själva verket finns det ett annat berg i västra Norge som också väntas rasa. Det kommer att ge upphov till en flodvåg som kan bli upp till 80 meter hög och drabba tio norska kommuner.

Åknesfjellet har redan rört sig mycket de senaste seklerna, och scenariot med en tsunami har resulterat i en norsk spelfilm nästa år.

I trailern till spelfilmen Bölgen kommer den höga flodvågen forsande genom fjorddalen. Och det kommer den att göra i verkligheten när det 900 meter höga Åknesfjellet en dag störtar ner i Storfjorden. Nu rör sig berget 4-6 centimeter per år, och de norska geologerna som ständigt har beredskap på Åknes Tafjord, vet hur de ska upptäcka att ett ras är nära förestående.

– De här stora fjällskreden har en sådan natur att innan de kollapsar har de en våldsam hastighetsökning mot slutet, en accelerationsfas, säger Kjell Jogerud som leder arbetet.

När berget börjar accelerera har man en eller ett par månader på sig att evakuera människor i 10 kommuner som flodvågen kommer att svepa igenom.

När kan man vänta detta då? Kan det bli om ett år likaväl som om tusen? Kjell Jogerud tror snarare att det sker inom vår livstid.

– Sannolikheten att det ska hända under vår levnadstid är nog större än att det tar tusen år, för berget har rört sig så långt redan, säger han.

Mer om norska fjällskred, i historia och framtid kan man höra i Vetandets värld idag klockan 12.10 i P1.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".