Myrmarkerna i Stordalens naturreservat strax söder om Abisko. Foto: Henrik Montgomery/TT

Metanstudier i Abisko leder till bättre klimatmodeller

Studier i Nature ger nya förutsättningar att ta fram klimatmodeller som bättre förutsäger hur metanutsläpp från tundraområden och våtmarker bidrar till uppvärmningen av jordklotet.

Även om forskare känt till att mikroorganismer i jorden spelar roll för klimatförändringarna, har det varit oklart hur aktivt de här organismerna bidrar till uppvärmningen av jordklotet.

Men nu har forskare studerat det här med metanbildande mikroorganismer närmare, i Stordalen i Abisko i norra Sverige.

De kan se att den större produktionen av metan i det här området har en koppling till förändringar i den mikrobiella aktiviteten i den tinande permafrosten i myren.

Genom att studera sambandet mellan dessa förändringar och utsläppen av växthusgaser  kan forskarna nu mer säkert fastställa att det finns en direkt koppling mellan metanutsläppen från de här organismerna och ökade utsläpp.

De här nya resultaten från Nature-studien kan ge forskare nya verktyg för att ta fram klimatmodeller som bättre kan förutsäga hur de ökade metanutsläppten från tundraområden och våtmarker bidrar till uppvärmningen.

Referens: McCalley et al. Methane dynamics regulated by microbial community response to permafrost thaw. DOI: 10/1038/nature13798

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".