Markku Rummukainen. Foto Stefan Jerrevång/TT

Forskare: Gedigen sammanfattning av klimatet

Markku Rummukainen kommenterar
1:29 min

I helgen presenterade FN:s klimatpanel, IPCC, sin stora syntesrapport, som sammanfattar forskningen om hur ökningen av växthusgaser påverkar livsförutsättningarna på jorden. Klimatmötet hölls i Köpenhamn. Markku Rummukainen, som är professor på Centrum för miljö- och klimatforskning i Lund var på plats och kommenterar rapporten.

– Det blev ett gediget kondensat från den flera tusen sidor långa rapporten som IPCC skrivit de senaste åren, säger Markku Rummukainen, det tillhandahåller information om hur klimatet ändras, vilka effekterna kan bli. Men också vad vi kan göra för att motverka och begränsa effekterna.

Var är människans påverkan på klimatet allra tydligast?

– Vad som är glasklart är att det har blivit varmare på jorden. Vi ser att atmosfären har blivit varmare, havet har blivit varmare, och även landytor har blivit varmare. Man ser också att havsnivån stiger, man ser att isarna smälter. Att vi påverkar klimatet är väl etablerat.

Är det belagt i syntesrapporten att det är människan som är orsak till detta?

– Man formulerar sig så att sannolikheten är större än 95 procent att vi ligger bakom merparten av förändringarna sedan mitten på 1900-talet. De förändringar vi har sett går inte att förklara med något annat än mänsklig påverkan genom utsläpp av växthusgaser och markanvändning, avslutar Markku Rummukainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".