Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studie: Minskning av luftföroreningar räcker inte

Publicerat tisdag 4 november 2014 kl 08.49
Metangas och sotpartiklar
1:01 min
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Att minska utsläpp av andra ämnen i luften än koldioxid har ibland diskuterats som ett sätt att ta itu med klimatförändringarna. Men det räcker inte så långt enligt en ny studie.

Det finns flera andra ämnen än koldioxid som kan påverka en uppvärmning av klimatet. Metangas och sotpartiklar till exempel. Och att minska de utsläppen har ibland diskuterats som ett sätt att ta itu med klimatförändringarna, innan man börjar göra något åt koldioxidutsläppen.

Men det finns en risk att vi överskattar hur stor effekt det får att minska den här typen av luftföroreningar, i alla fall när det gäller det så kallade tvågradersmålet att begränsa uppvärmningen till max två graders ökad medeltemperatur på jorden jämfört med en förindustriell nivå. Det här menar flera forskare i en ny studie i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift.

Luftmiljöforskaren Joakim Langner på SMHI tycker att studien är intressant, med tanke på de diskussioner som varit.

– En slutsats som vissa har dragit, eller som har framkommit i debatten i alla fall när det gäller klimatpåverkande luftföroreningar, är att om man åtgärdade de här klimatpåverkande luftföroreningarna genom att minska utsläppen av dem så skulle man kunna "köpa sig tid" för att hinna göra minskningar av koldioxidutsläppen, säger han.

Och nu tycker Joakim Langner att den nya studien pekar tydligt på att det inte går att köpa sig tid på det här sättet.

– Om målet verkligen är att klara sig på en temperaturökning på under två grader, så måste man ändå ge sig på koldioxidutsläppen. Och då kommer man ändå att få med sig ganska stora utsläppsminskningar av framför allt sot, men också delvis metan.

Men han säger också att det är bra att minska till exempel sotutsläppen av andra skäl, som att förbättra luften och därmed människors hälsa.

Referens: Joeri Rogelj et al. "Disentangling the effects of CO2 and short-lived climate forcer mitigation". PNAS 4 november 2014. DOI: 10.1073/pnas.1415631111

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".