Forskare som har varit i något av de värst eboladrabbade länderna i västafrika uppmanas att inte besöka den pågående tropikkonferensen i New Orleans. Foto: Jan Kronsell/CC BY-SA 3.0

Forskare stoppas från konferens i New Orleans

Delstaten Louisiana, USA, har uppmanat forskare som vistats i eboladrabbade länder i Västafrika att inte delta i den pågående forskarkonferensen kring tropiska sjukdomar. Agerandet väcker kritik.

Även om delstaten säger sig vilja visa gästfrihet så anser myndigheterna att de i första hand måste se till sin egen befolknings säkerhet.

Forskarna protesterar mot myndigheternas agerande som de menar saknar vetenskaplig grund, och inte tar hänsyn till om man utvecklat symptom som skulle kunna göra att man är smittsam.

Uppmaningen att avstå från konferensen gäller personer som befunnit sig i de värst eboladrabbade länderna i Västafrika eller haft kontakt med någon ebolasjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".